Студиска посета на Норвешка
(25.11 – 02.12, 2008) Наставниците од училиштето и родителите на учениците кои учат во интегрираното двојзично училиште во општина Јегуновце од 25 ноември до 02 декември 2008 година престојуваа во Норвешка. Целта на посетата беше
Официјално примо-предавање и отворање на ИДОУ “Фридтјоф Нансен“
(15.10, 2008) Во присуство на висока делегација од МНР на Кралството норвешка, Македонската Влада и локалната самоуправа на 15 октомври се изврши технички прием на реконструираното основно училиште во с. Прељубиште.
Започнување на првиот училишен час во ИДОУ “Фридтјоф Нансен“
(01.09, 2008) На 1-ви септември во ИДОУ во с. Прељубиште започна првиот школски час што значеше и официјално започнување со имплементација на интегрираната и двојазичната програма во едно основно училиште во Република Македонија.
Официјално примо-предавање и отворање на ИДОУ “Фридтјоф Нансен“
Во присуство на висока делегација од МНР на Кралството норвешка, Македонската Влада и локалната самоуправа на 15 октомври се изврши технички прием на реконструираното основно училиште.